SND uvádza premiéru Verdiho opery Rigoletto

02.10.2013 Bratislava

Bratislava 2. októbra (TASR) – Opera Slovenského národného divadla (SND) uvedie v piatok 4. októbra v novej budove premiéru opery Rigoletto talianskeho skladateľa Giuseppe Verdiho. Je prvou opernou premiérou novej sezóny. Svetovú premiéru mal Rigoletto 11. marca 1851 v Teatro La Fenice v Benátkach. Inscenáciu uvádza Opera SND pri príležitosti 200. výročia narodenia skladateľa.

Režisérom je Martin Schüler, operu hudobne naštudoval Friedrich Haider, ktorý s Petrom Valentovičom bude aj dirigentom inscenácie, dramaturgom Martin Bendik, zbormajstrom Pavol Procházka, scénu vytvoril Hans Dieter Schaal, kostýmy navrhla Susanne Thomasberger. V postave Vojvodu z Mantovy sa predstavia Tomáš Juhás v alternácii s Kyunghom Kimom, Rigoletta alternujú Leo An a Constantinos Ylannoudes, Gildu stvárnia Petra Perla-Nôtová, Ľubica Vargicová a Andrea Vizvári, v ďalších úlohách potom Jozef Benci, Ján Galla, Peter Mikuláš, Ivan Ožvát, Monika Fabianová, Denisa Hamarová a ďalší umelci.

Jedno z najznámejších diel veľkého talianskeho majstra netreba opernému divákovi zvlášť predstavovať. Hugova dráma Kráľ sa zabáva je pre Verdiho ideálnym námetom veľkých vášní, spoločensko-kritického pohľadu i dojímavej osobnej línie. Hlavný hrdina, dvorný šašo alias panský prisluhovač Rigoletto, je postavený pred dilemu: prežiť za každú cenu bez existenčnej ujmy v nemravnom prostredí, nehľadieť na dôsledky svojho správania alebo sa postaviť na odpor, ako to dokázal gróf Monterone? Lebo v živote sa za každý čin platí, a to niekedy veľmi draho, stratou toho najcennejšieho – v tomto príbehu milovanej dcéry Gildy.

„Náš Rigoletto chce byť zaujímavý práve hudobným naštudovaním šéfdirigenta a riaditeľa Opery SND Friedricha Heidera, ktorý tento Verdiho „meisterstück“ interpretoval na svetových javiskách, Metropolitnú operu v New Yorku nevynímajúc. Friedricha Heidera možno bez zveličenia považovať za špecialistu na toto dielo a sám sa netají tým, že príbeh hrbáča a jeho dcéry je jeho srdcovou záležitosťou,“ uvádza dramaturg opery Martin Bendik.

„Režisér chce, aby som v tej postave bola dievčenská, živá, Gilda, ktorá sa zaujíma o to, čo je aj inde nielen za múrmi. Verím, že to vyjde,“ uviedla pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami jedna z predstaviteliek Gildy Petra Perla-Nôtová. Podľa jej slov už s touto postavou má skúsenosti. „Toto je už moja štvrtá inscenácia Gildy, taký najväčší zážitok bol Český Krumlov, bolo to v rámci festivalu na otočnom javisku v parku. Pre mňa to bol neuveriteľný zážitok, v prírode, čo je niečo úplne iné.“

Hosťujúci režisér Martin Schüler patrí ku generácii operných režisérov postkomunistickej éry východonemeckej školy, študoval na Vysokej škole Hansa Eislera vo východnom Berlíne. Od roku 1991 je angažovaný ako režisér v Štátnom divadle Cottbus, od roku 2006 je intendantom tohto významného brandenburského divadla.
 

Vyberte región